"Indiferent că este vorba despre o persoană sănătoasă, care vrea să-şi păstreze sănătatea, sau despre o persoană care este în faţa unei provocări, precum diabetul insulinodependent sau chiar un cancer în fază incipientă, apa alcalină reprezintă un început al procesului de refacere, de remisie. Oricât de sănătos te-ai considera, apa alcalină îţi poate îmbunătăţi starea. Îi poate ajuta pe bolnavii de cancer să-şi învingă boala, îi poate ajuta pe bolnavii de diabet să nu mai depindă de tratamentul cu insulină, dar şi o persoană care face sport să-şi îmbunătăţească performanţele."
Dr. Robert O. Young, nutriţionist, microbiolog şi naturopat

Chimia corpului la sportivi


O activitate musculara intensa duce la o productie semnificativa de acid lactic. Daca nu ar fi absorbit de catre tesutul conjunctiv coloidal in momentul efortului fizic, valoarea pH-ului sangelui ar trece sub 7, ceea ce ar provoca moartea. Acidul lactic trebuie sa fie neutralizat cu ajutorul sarurilor minerale alcaline, de preferinta inainte de sport (apa alcalina). Acizii specifici prezenti la sportivi apar in timpul producerii de energie; prin urmare, cu cat un sport este practicat mai intens, cu atat productia de acizi este mai ridicata.
Acidul carbonic (dioxidul de carbon):
  • se formeaza in timpul producerii de energie, cu ajutorul oxigenului
  • adesea nu acordam suficienta atentie incarcarii cu CO2, care dauneaza in mod semnificativ sangele, plamanii, bronhiile si caile respiratorii.
Acidul lactic:
  • se formeaza in timpul arderii crescute de glucoza, in special in timpul arderii glucozei anaerobe, acizii acetici, cetoacizii
  • in timpul arderii grasimilor, in special in timpul arderii partiale a grasimilor fara glucoza
Acidul uric:
  • la o ardere crescuta de proteine, mai ales cand continutul de glicogen din muschi este consumat si cand avem repede nevoie de energie, de exemplu in cazul unui sprint sau prelungirile unui meci de fotbal
  • in cazul mortii celulare crescute (in cazul vanatailor, cazaturilor, maratonului, mai multe milioane de celule mor)
  • in cazul consumului excesiv de proteine (doza recomandata este de 0.8 – 1.7 g de proteine/kg); aceasta voloare nu trebuie depasita
Acidul lactic are un nivel normal de lactat de 1.5 – 2.5 pH care poate atinge la sportivii de performanta o valoare de 1.2 -1.5. Timpul de recuperare se reduce in cazul in care sportivul consuma cantitati suficiente de minerale adecvate inainte de antrenament. Aceasta va permite ca valoarea pH-ului din celule sa nu se mai diminueze inutil. Cantitatea de acid lactic ce nu este neutralizata, conduce la un inceput de coroziune in fibrele musculare si in cazul solicitarii continue aceasta coroziune se va accentua si va produce deteriorari de tesut muscular. Aceasta mineralizare preventiva trebuie sa se faca cu minim 2 – 3 ore inainte de activitatea sportiva, pentru a se asigura timpul necesar procesarii mineralelor si disponibilitatea pentru neutralizarea acizilor.
Fiecare sportiv, precum si fiecare antrenor, pot decide ei insisi caracterul „acid” al antrenamentului sau prevenirea producerii de acizi prin consumarea de saruri minerale adecvate. Astfel este posibila evitarea durerii musculare, scaderea performantelor si rezistentei cu ajutorul sarurilor minerale si chiar sa contribuie la o stare fizica buna, la lipsa durerii musculare, la performante mari si o buna rezistenta.
Profesorul Sander spune ca acidul lactic este transportat in fibrele colagene din tesutul conjunctiv coloidal in cazul eforturilor fizice excesive pentru evitarea scaderii valorii pH-ului sangelui la 7 in faza de efort, ceea ce ar provoca moartea. Pentru a putea indeplini diversele sale functii, sangele trebuie sa fie usor alcalin avand valori ale pH-ului de 7.35-7.45. Aceasta alcalinitate asigura de asemenea si vascozitatea sangelui, in special. Aceasta supraincarcare acida ale fibrelor coloidale in timpul vietii produce de asemenea degenerarea aspectului nostru exterior.
In acest sens, ar trebui sa revenim asupra problemei caderii parului. In ciuda tuturor teoriilor care sustin ca pierderea prematura a parului este cauzata de predispozitie genetica sau hormonala, chiar capetele sportivilor de performanta demonstreaza ca, inainte de toate, productia excedentara de acid lactic impiedica cresterea parului la sportivi precum si la culturisti.
Culturistii au, in plus, un surplus de acid uric provenit din consumul de proteine. Pielea capului este rezerva de saruri minerale disponibila rapid pentru neutralizarea acizilor. Multi barbati sufera de dureri de cap in prezenta acizilor proveniti din consumul de cafea sau din surmenaj, stres, enervare,sau orice alta malnutritie. Corpul transporta acizii produsi in cap, in scopul de a-i neutraliza cu ajutorul sarurilor minerale din pielea capului. Durerile de cap dureaza pana cand acizii sunt neutralizati. Daca potentialul de neutralizare nu s-ar gasi in pielea capului ci in fese, oamenii ar avea logic dureri in acel loc. Atunci cand acizii sunt transformati cu ajutorul sarurilor minerale si vitale a pielii capului, durerile de cap se opresc si dispar. Acest proces a deteriorat in acelasi timp si cateva fire de par care vor cadea in curand. Acest lucru se intampla si in cazul copacilor care mor pe un sol acid in urma ploilor acide.
Cand vorbim despre fenomenul de pierdere a parului, trebuie sa se tina cont si de diferenta chimica intre barbat si femeie. Femeia este capabila sa stocheze pentru un anumit timp acizii produsi in sange, limfa, lichidul celular si in uter, spre deosebire de barbat care trebuie sa transforme singur totalitatea acizilor produsi. Astfel, barbatul est cel atins de caderea prematura a parului si nu femeia!
Daca femeia are o productie de acizi excedentara, acest surplus de acizi este de asemenea stocata. Si nu in sange, limfa sau uter, ci sub forma de celulita in coapse, solduri, abdomen si partile superioare ale bratelor. Celulita este de asemenea o problema de stocare a acizilor si a deseurilor reziduale care este din fericire usor de rezolvat! Trebuie sa bea apa alcalina si sa neutralizeze acizii dizolvati proveniti din deseuri reziduale celulitice, sa faca exercitii fizice adaptate si sa favorizeze eliminarea prin ingrijiri corporale alcaline.
Gimnastica si sportul nu sunt eficiente impotriva celulitei doar atunci cand deseurile reziduale au fost dizolvate anterior si acizii dizolvati au fost neutralizati. Gimnastica si sportul fara dizolvarea deseurilor reziduale si fara neutralizarea acizilor au mai degraba un efect agravant asupra celulitei! Celulita creste in lipsa unei neutralizari a acizilor, potentialul de acizi creste din cauza efortului fizic cauzand o productie de acid lactic extrem de ridicata. Sangele, limfa, lichidul celular si uterul nu mai sunt in masura sa stocheze un potential de acid prea mare. Organismul este acum constrans sa neutralizeze si, prin urmare, sa produca saruri, si anume alte deseuri reziduale.
Multe sportive nu cunosc din pacate acest mecanism si sunt surprinsi de faptul ca nu pot scapa de celulita lor in ciuda faptului ca practica sport si, mai rau, ca ea se agraveaza. A venit timpul pentru o detoxifiere! Apa alcalina si o alimentatie in principal vegetariana asociate cu suplimente alimentare bogate in energie pentru a neutraliza acizii au dat bune rezultate. Baile alcaline ce favorizeaza eliminarea acizilor prin piele au o importanta capitala si in cazul celulitei.
In principiu, femeia care prezinta celulita si sportivul care are chelie sunt supusi acelorasi legi. Amandoi sufera de acizi si deseuri reziduale care provin din neutralizarea lor. Organismul feminin si cel masculin au totusi diferite procese metabolice.
Fiind mai mult surprinse decat deceptionate, multe sportive cu o silueta subtire constata ca au celulita. Aceasta este valabila mai ales in cazul jucatoarelor de handbal, inotatoarelor, etc. Din pricina faptului ca disciplina lor cere o solicitare musculara importanta si de lunga durata. Cantitatile de acid lactic care rezulta depaseste adesea capacitatea de stocare a sangelui, limfei si lichidului celular si duce la formarea de deseuri reziduale celulitice.
Prin eliminarea acidului lactic, sportivul isi pastreaza rezistenta fizica deoarece isi protejeaza fibrele musculare impotriva unei coroziuni inutile. Doua cerinte pentru sport:
  • Inainte de sport, o mineralizare alcalina
  • Dupa sport, o dezacidulare bazica!
V-ati gandit vreodata la cuvantul „excesiv”? Acest cuvant incearca sa clarifice faptul ca un organism supraincarcat cu acizi a fost golit de toate mineralele alcaline pentru a asigura neutralizarea acizilor. Aproximativ 5000 – 10.000 de barbati si femei intre 15 si 75 de ani platesc cu viata proasta conditie fizica. Ei sufera de aceste boli ale sportului care pot fi uneori fatale. Ei cred ca pot compensa zilele stresante si bogate in acizi din punct de vedere alimentar practicand o activitate musculara anaerobica excesiva. Ei folosesc apoi o cale de atac care este in cele din urma mai rea decat boala. Evolutia problemelor fizice legate de sport la aceste persoane va trece de la caderea parului la probleme de articulatii si tendoane, la leziuni frecvente si in cele din urma duce la o deteriorare generala a organismului care poate provoca, in caz de efort extrem, un atac brusc sau un accident vascular cerebral. 
Apa alcalina este cel mai bun mod de a evita un atac de cord fatal. Este suficient, daca este cazul, sa se consume aceasta solutie alcalina rapid si in cantitati cat mai mari. Rigiditatea acida a muschiului cardiac si globulele rosii dispar in 1-3 min. In cazul sportivilor amatori mai in varsta, alte doua fenomene se pot observa , pentru care, in general, nici o explicatie logica si clara nu s-a gasit pana in prezent. Barbatii care se hranesc prost si care vor sa compenseze modul lor de viata bogat in acizi prin practicarea unei activitati intense seara, sufera adesea de balonari, de hemoroizi sau de amandoua simptomele odata. 
Balonarile ca si hemoroizii trebuiesc priviti ca si moduri prin care organismul elimina acizii si toxinele. In acest caz, balonarile nu sunt altceva decat amestec de gaze incarcat in toxine si apa continand diversi acizi. Hemoroizii servesc la purificare si permit organismului sa elimine acizii care nu sunt nici stocati, nici metabolizati. Acesti hemoroizi nu trebuie sa fie sclerotici. Aceata ar produce in mod inevitabil la spotivul in cauza, care ar continua surmenajul sau muscular anaerobic, la formarea acidului lactic, care ar putea cauza un infarct sau chiar moartea individului, daca este cazul spargerii unei vene din parea inferioara a abdomenului. In caz particular, este gresit sa se puna in aplicare masuri de purificare si detoxifiere, fara a practica in acelasi timp o neutralizare puternica si fara utilizarea de derivate alcaline, chiar combinate cu o solicitare musculara anaeroba intensa seara sau in week-end. Cel care se joaca astfel cu sanatatea sa si abuza de trupul sau trebuie neaparat sa aibe cu el o sticla de apa alcalina in timpul alergarii sau pe terenul de tenis sau fotbal!