"Indiferent că este vorba despre o persoană sănătoasă, care vrea să-şi păstreze sănătatea, sau despre o persoană care este în faţa unei provocări, precum diabetul insulinodependent sau chiar un cancer în fază incipientă, apa alcalină reprezintă un început al procesului de refacere, de remisie. Oricât de sănătos te-ai considera, apa alcalină îţi poate îmbunătăţi starea. Îi poate ajuta pe bolnavii de cancer să-şi învingă boala, îi poate ajuta pe bolnavii de diabet să nu mai depindă de tratamentul cu insulină, dar şi o persoană care face sport să-şi îmbunătăţească performanţele."
Dr. Robert O. Young, nutriţionist, microbiolog şi naturopat

Apa Kangen este un puternic antioxidant



Apa Kangen are o mare capacitate de reducere a oxidarii, ceea ce inseamna ca e un puternic antioxidant.
Vedem foarte des exemple de oxidare in jurul nostru. Fierul care rugineste, se oxideaza printr-un proces lent. La fel se intampla cu bucata de mar care in scurt timp devine maro, se oxideaza. Sau cand privim focul, vedem o oxidare rapida.

Exista un aparat care masoara capacitatea de oxidare a unei substante, indicand valori pozitive, sau, dimpotriva capacitatea de reducere a oxidarii, atunci cand ne indica valori negative. Aceasta masuratoare se numeste ORP (Oxidation Reduction Potential).
Trebuie sa retinem: cu cat valoarea e mai mare, pozitiva, inseamna ca o substanta este oxidanta, imbatraneste, rugineste, distruge. Cu cat o valoare e mai mica, negativa, este antioxidanta, neutralizeaza radicalii liberi, mentine sanatatea si viata.
In tabelul ce urmeaza sunt prezentate diferite tipuri de alimente si ORP-ul lor. Majoritatea apelor imbuteliate au ORP-ul intre +150 si +300. Apa de la robinet este de +500! Majoritatea apelor de baut sunt, defapt, radicali liberi imbuteliati. Pe de alta parte, sucul proaspat de portocale este intre -200 si -100. E un bun antioxidant, doar ca, portocalele pe care noi le consumam nu sunt tocmai proaspete, iar dupa ce au fost stoarse, in contact cu aerul, pot ajunge sa se oxideze pana la +200. In timpul ionizarii, apa Kangen ajunge la un ORP intre -350 si -800!, in functie de compozitia originala a apei.
Oxidarea are loc si in corpul nostru, iar radicalii liberi sunt cei care declanseaza oxidarea in organism.

Radicalii liberi se formeaza prin procesele metabolice din interiorul corpului nostru, sau din surse externe, ca expunerea la radiatii, fumul de la tigara, poluarea din aer, poluarea industriala, etc.
Radicalii liberi provoaca inflamatii in corp, duc la boala, durere si imbatranire rapida.
Cand un radical liber intra in corpul nostru, iar sistemul nostru imunitar nu functioneaza asa cum ar trebui, trei lucruri se pot intampla:
  1. Radicalul liber poate sa atace membrana celulara, iar in acest caz apar alergiile.
  2. Daca ataca globulele grase care invelesc celula, celula moare. Acest fapt este asociat cu artrita reumatoida si imbatranirea.
  3. Daca radicalul liber ataca nucleul celulei, care contine ADN-ul celulei, incepe sa se dezvolte cancerul.


O imunitate slaba, combinata cu sistem antioxidant slab, sunt principalele cauze ale imbolnavirilor. De vreme ce, in zilele noastre, corpul nostru este constant “bombardat” cu radicali liberi, este aproape imposibil ca propriul nostru sistem de antioxidare sa faca fata. In acest caz, multi oameni cheltuie multi bani pentru antioxidanti.
Apa Kangen contine o mare cantitate de ioni negativi care actioneaza ca antioxidanti in corp. Acesti ioni negativi sunt sub forma de hidrogen.
Ionii de hidrogen incarcati negativ, sau H-, joaca un rol important in toate formele de viata de pe pamant. Ei sunt purtatori de energie, dar si antioxidanti in numeroase sisteme biologice. Ei se gasesc in natura, in hrana cruda, neprocesata, in anumite surse de ape “salbatice”, netratate si nepoluate din biosfera (care sunt tot mai rare), iar in cantitati mari, in apa Kangen.
Se pare ca acest ion foarte micut si foarte usor a fost oxidantul original, primordial, pentru toate formele de viata de pe pamant. Totusi, acest ion este destul de “fragil” in biosfera si este usor de distrus prin procesarea si prepararea la cald a alimentelor.


Cum se intampla asta la nivel microscopic?
Atomul este format din trei tipuri de particule: electroni , protoni , si neutroni . Fiecare particula are proprietati si caracteristici diferite.
Electronii sunt mici, foarte usori si cu o incarcatura negativa (-). Protonii sunt mult mai mari si mai grei decat electronii si sunt incarcati pozitiv (+). Neutronii sunt mari si grei, ca protonii. Ei nu poarta nici o incarcatura electrica. Protonii si neutronii formeaza nucleul, iar electronii garviteaza in jurul nucleului.

Ce sunt radicalii liberi?



Un atom este “stabil” atunci cand pentru fiecare electron care se invarte in jurul nucleului, exista un alt electron in partea opusa, care se invarte.
Din definitie, un radical liber este orice atom sau molecula care are un electron fara pereche. Asta inseamna ca numarul de electroni va fi tot timpul un numar impar. Un radical liber are o incarcatura pozitiva (pentru ca are un electron mai putin). Asta inseamna ca el este capabil sa atraga sau sa “fure” un electron de la un alt atom sau molecula. Aceasta preluare de electron din alta parte il “echilibreaza”, il face sa devina stabil, ceea ce inseamna ca el nu mai este radical liber. Dar atomul sau molecula de la care a “furat” electronul poate sa devina, la randul ei, radical liber sau poate fi distrusa.
Un antioxidant este o molecula destul de stabila ca sa doneze un electron radicalului liber si sa il neutralizeze, fara a deveni el insusi radical liber.
Hidrogenul este cel mai simplu atom pentru ca este format dintr-un singur electron, care se invarte in jurul unui proton.
Mai jos sunt cele trei forme de hidrogen: cel incarcat pozitiv (H+) din punct de vedere electric, cel neutru si cel incarcat negativ (H-), care e un antioxidant eficient deoarece hidrogenul poate sa circule oriunde in sistemele biologice datorita structurii si marimii sale foarte mici.
H+ : Ion de hidrogen incarcat pozitiv H : Atom de hidrogen H- : Ion de hidrogen incarcat negativ

In mod normal, un antioxidant e o molecula ca cea de vitamina C, care e formata din mai multi atomi. Molecula de vitamina C este enorma pe langa atomul de hidrogen. Poate de un milion de ori mai mare. Desi este foarte mare, molecula de vitamina C poate sa neutralizeze doar un singur radical liber.
Ionul de hidrogen cedeaza electronul in plus foarte usor, iar ceea ce ramane este o particula de hidrogen perfect echilibrata si stabila, pentru ca are un nucleu incarcat pozitiv (protonul) si un electron incarcat negativ, si de aceea, desi neutralizeaza radicalul liber, nu devine el insusi radical liber.
Sistemul nostru imunitar are functia prin care foloseste oxidarea pentru a “fura” electroni de la bacterii sau alti “invadatori” pentru a opri infectia in organism. Reactia opusa, cea de reducere a oxidarii, are loc dupa ce bacteria a fost distrusa. Antioxidantii sunt trimisi sa “doneze” electroni, pentru a opri lantul distructiv al oxidarii. Daca nu exista in corp suficienti antioxidanti sub forma de vitamine, minerale sau enzime, oxidarea continua si distruge tesutul sanatos.
Apa Kangen, care este, asa cum am aratat, un puternic antioxidant, devine astfel izvorul tineretii si al sanatatii, indeplinind un rol foarte important in organismul uman.