Apa Kangen are o mare capacitate de reducere a oxidarii, ceea ce inseamna ca e un puternic antioxidant.
Vedem foarte des exemple de oxidare in jurul nostru. Fierul care
rugineste, se oxideaza printr-un proces lent. La fel se intampla cu
bucata de mar care in scurt timp devine maro, se oxideaza. Sau cand
privim focul, vedem o oxidare rapida.
Exista un aparat care masoara capacitatea de oxidare a unei substante,
indicand valori pozitive, sau, dimpotriva capacitatea de reducere a
oxidarii, atunci cand ne indica valori negative. Aceasta masuratoare se
numeste ORP (Oxidation Reduction Potential).
Trebuie sa retinem: cu cat valoarea e mai mare, pozitiva, inseamna ca o
substanta este oxidanta, imbatraneste, rugineste, distruge. Cu cat o
valoare e mai mica, negativa, este antioxidanta, neutralizeaza radicalii
liberi, mentine sanatatea si viata.
In tabelul ce urmeaza sunt prezentate diferite tipuri de alimente si
ORP-ul lor. Majoritatea apelor imbuteliate au ORP-ul intre +150 si +300.
Apa de la robinet este de +500! Majoritatea apelor de baut sunt,
defapt, radicali liberi imbuteliati. Pe de alta parte, sucul proaspat de
portocale este intre -200 si -100. E un bun antioxidant, doar ca,
portocalele pe care noi le consumam nu sunt tocmai proaspete, iar dupa
ce au fost stoarse, in contact cu aerul, pot ajunge sa se oxideze pana
la +200. In timpul ionizarii, apa Kangen ajunge la un ORP intre -350 si
-800!, in functie de compozitia originala a apei.
Oxidarea are loc si in corpul nostru, iar radicalii liberi sunt cei care declanseaza oxidarea in organism.
Radicalii liberi se formeaza prin procesele metabolice din interiorul
corpului nostru, sau din surse externe, ca expunerea la radiatii, fumul
de la tigara, poluarea din aer, poluarea industriala, etc.
Radicalii liberi provoaca inflamatii in corp, duc la boala, durere si imbatranire rapida.
Cand un radical liber intra in corpul nostru, iar sistemul nostru
imunitar nu functioneaza asa cum ar trebui, trei lucruri se pot
intampla:
- Radicalul liber poate sa atace membrana celulara, iar in acest caz apar alergiile.
- Daca ataca globulele grase care invelesc celula, celula moare. Acest fapt este asociat cu artrita reumatoida si imbatranirea.
- Daca radicalul liber ataca nucleul celulei, care contine ADN-ul celulei, incepe sa se dezvolte cancerul.
O imunitate slaba, combinata cu sistem antioxidant slab, sunt
principalele cauze ale imbolnavirilor. De vreme ce, in zilele noastre,
corpul nostru este constant “bombardat” cu radicali liberi, este aproape
imposibil ca propriul nostru sistem de antioxidare sa faca fata. In
acest caz, multi oameni cheltuie multi bani pentru antioxidanti.
Apa Kangen contine o mare cantitate de ioni negativi care actioneaza ca
antioxidanti in corp. Acesti ioni negativi sunt sub forma de hidrogen.
Ionii de hidrogen incarcati negativ, sau H-, joaca un rol important in
toate formele de viata de pe pamant. Ei sunt purtatori de energie, dar
si antioxidanti in numeroase sisteme biologice. Ei se gasesc in natura,
in hrana cruda, neprocesata, in anumite surse de ape “salbatice”,
netratate si nepoluate din biosfera (care sunt tot mai rare), iar in
cantitati mari, in apa Kangen.
Se pare ca acest ion foarte micut si foarte usor a fost oxidantul
original, primordial, pentru toate formele de viata de pe pamant.
Totusi, acest ion este destul de “fragil” in biosfera si este usor de
distrus prin procesarea si prepararea la cald a alimentelor.
Cum se intampla asta la nivel microscopic?
Atomul este format din trei tipuri de particule: electroni , protoni , si neutroni . Fiecare particula are proprietati si caracteristici diferite.
Electronii sunt mici, foarte usori si cu o incarcatura negativa (-). Protonii sunt mult mai mari si mai grei decat electronii si sunt incarcati pozitiv (+). Neutronii
sunt mari si grei, ca protonii. Ei nu poarta nici o incarcatura
electrica. Protonii si neutronii formeaza nucleul, iar electronii
garviteaza in jurul nucleului.
Ce sunt radicalii liberi?
Un atom este “stabil” atunci cand pentru fiecare electron care se
invarte in jurul nucleului, exista un alt electron in partea opusa, care
se invarte.
Din definitie, un radical liber este orice atom sau molecula care are
un electron fara pereche. Asta inseamna ca numarul de electroni va fi
tot timpul un numar impar. Un radical liber are o incarcatura pozitiva
(pentru ca are un electron mai putin). Asta inseamna ca el este capabil
sa atraga sau sa “fure” un electron de la un alt atom sau molecula.
Aceasta preluare de electron din alta parte il “echilibreaza”, il face
sa devina stabil, ceea ce inseamna ca el nu mai este radical liber. Dar
atomul sau molecula de la care a “furat” electronul poate sa devina, la
randul ei, radical liber sau poate fi distrusa.
Un antioxidant este o molecula destul de stabila ca sa doneze un
electron radicalului liber si sa il neutralizeze, fara a deveni el
insusi radical liber.
Hidrogenul este cel mai simplu atom pentru ca este format dintr-un singur electron, care se invarte in jurul unui proton.
Mai jos sunt cele trei forme de hidrogen: cel incarcat pozitiv (H+) din
punct de vedere electric, cel neutru si cel incarcat negativ (H-), care
e un antioxidant eficient deoarece hidrogenul poate sa circule oriunde
in sistemele biologice datorita structurii si marimii sale foarte mici.
H+ : Ion de hidrogen incarcat pozitiv | H : Atom de hidrogen | H- : Ion de hidrogen incarcat negativ |
In mod normal, un antioxidant e o molecula ca cea de vitamina C, care e
formata din mai multi atomi. Molecula de vitamina C este enorma pe
langa atomul de hidrogen. Poate de un milion de ori mai mare. Desi este
foarte mare, molecula de vitamina C poate sa neutralizeze doar un singur
radical liber.
Ionul de hidrogen cedeaza electronul in plus foarte usor, iar ceea ce
ramane este o particula de hidrogen perfect echilibrata si stabila,
pentru ca are un nucleu incarcat pozitiv (protonul) si un electron
incarcat negativ, si de aceea, desi neutralizeaza radicalul liber, nu
devine el insusi radical liber.
Sistemul nostru imunitar are functia prin care foloseste oxidarea
pentru a “fura” electroni de la bacterii sau alti “invadatori” pentru a
opri infectia in organism. Reactia opusa, cea de reducere a oxidarii,
are loc dupa ce bacteria a fost distrusa. Antioxidantii sunt trimisi sa
“doneze” electroni, pentru a opri lantul distructiv al oxidarii. Daca nu
exista in corp suficienti antioxidanti sub forma de vitamine, minerale
sau enzime, oxidarea continua si distruge tesutul sanatos.
Apa Kangen, care este, asa cum am aratat, un puternic antioxidant,
devine astfel izvorul tineretii si al sanatatii, indeplinind un rol
foarte important in organismul uman.